A hétfejű sárkány és a siker

Mindenki egyszerűen imádja az olyan cikkeket, ahol néhány jól leírt lépésben ott a recept, hogy mit kell csinálni a sikerhez. A lépések fölé meg általában nem írják oda azt a két dolgot, hogy 1) tényleg csináld is meg, különben nem működik, és 2) válj azzá az emberré, akinek ez könnyen megy.

Életem első „rendes” soft skill tréningjét én is egy ilyen receptkönyvből tartottam. A témát én választottam, mert a könyv olvasása után annyira lelkes lettem, hogy erről mindenkinek tudnia kéne, hogy csináltam belőle tréninget. Az a helyzet, hogy azóta eltelt némi idő, ami terepgyakorlatot is hozott magával, és ez megerősített három dologban: tényleg mindenkinek érdemes volna tudni ezeket a tippeket minél előbb, tényleg csinálni kell, és tényleg csak úgy lehet könnyedén megcsinálni, ha azzá az emberré válsz, aki így is gondolkodik. Na nézzük, mi ez a 7 dolog.

1. Az életed alakulásáért te vagy a felelős – és rengeteg mindenre van ráhatásod. Sokkal több mindenre, mint gondolnád, így ülni és várni hogy majd valami lesz, felesleges. Cselekedj!

2. Tudd, hogy hova akarsz eljutni. Ne csak úgy összevissza cselekedj, hanem legyen egy képed arról, mi a célod. Arrafelé tarts, apró lépésekkel. Ha csak csinálsz valamit, az még nem biztos, hogy haladás…

3. Válaszd szét azt ami fontos, és ami sürgős. A fontos dolgok megtétele visz el a hosszú távú célokig (a sürgősek menedzselése meg az idődet viszi el). Tegyél meg minden nap valami fontosat is.

4. Gondolkodj és cselekedj úgy, hogy mindenki a lehető legjobban jöjjön ki belőle. Ez a nyertes-nyertes helyzet. Építs ilyen helyzeteket, és ne menj bele másba, ha csak lehetséges.

5. Először arra törekedj, hogy megértsd, mit akar a másik, és csak utána arra, hogy te megértesd magad. „A legnagyobb baj az, hogy az emberek nem azért hallgatnak meg, hogy megértsék amit mondasz, hanem azért, hogy válaszolhassanak.”

6. Rendezd össze a képet. Saját magaddal kapcsolatban ez annyit jelent, hogy légy tudatában az erősségeidnek, és azokra építs – a többihez meg kérj segítséget. A csapatodon belül keverd úgy a lapokat, hogy mindenkinek az erősségeire támaszkodj leginkább.

7. Folyamatos karban tartás. Olyan életet építs magadnak, amiben úgy tudsz hatékonyan működni, hogy figyelsz a folyamatos feltöltődésre több szinten is: fizikailag, szellemileg és lelkileg is.

És később lett még egy nyolcadik:

8. Add tovább. Ha már neked megy, akkor inspirálj másokat is arra, hogy találják meg a saját egyensúlyukat. (Én ezen ügyködöm).

Hogy jön ide a hétfejű sárkány?

Hát úgy, hogy ezeknek a viselkedéseknek mindegyikéhez le kell győzni a lustábbik, áldozat szemléletű önmagad, aki arra vár, hogy egyszer majd jön valaki, aki helyette megoldja a dolgokat. A rossz hír az, hogy nem jön. A jó hír meg az, hogy ha ezt megcsinálod, akkor lesz egy saját hétfejű sárkányod, aki a te sikereidért dolgozik! A lovag, aki meg továbbadja a jó hírt, hogy mindenkinek lehet saját hétfejű sárkánya, te magad leszel.

A könyvet itt találod meg: https://www.libri.hu/konyv/stephen_r_covey.a-kiemelkedoen-sikeres-emberek-7-szokasa.html

A hétfejű sárkány és a siker
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.