Csapatépítés vagy (együttműködés) fejlesztés?

Ez egy kicsit szakmázós post lesz, de muszáj kiírni magamból. Hátha segítek vele tájékozódni másnak is e között a két programtípus között. Lényeges különbségek vannak ugyanis, főleg a célban, még ha a tartalomban lehetnek is hasonlóságok. Általában azzal találkozom az ügyfeleknél, hogy olyan csapatépítést szeretnének, ahol egyből megoldást is kapnak valamilyen problémára. Az jó, de ez két külön dolog.

A csapatépítés egy olyan program, aminek a célja az, hogy a résztvevők közötti személyes köteléket erősítse a közös élménnyel. Ebbe a paintballtól a sörözésen át a vezetett tréninggyakorlatokig minden belefér. Csapatépítést akkor kellene csinálni, ha 1) a csapat eleve jóban van, és ezt akarjuk erősíteni, 2) ha jutalom gyanánt kapják. (Olyan is lehetséges persze, hogy tanulni szeretnének valami újat jutalomképpen.) Ez a műfaj az ünneplésről és az élvezetről szól, így előre mutató az, ha a csapat együtt dönti el, hogyan is szeretne kikapcsolódni.

 A megoldást valamilyen problémára fejlesztésnek hívják. A probléma ugyanis attól nem tűnik el, ha ünneplünk, iszunk rá pár sört, és jól érezzük magunkat. Szőnyeg alá söprésben és időhúzásban profik vagyunk, de attól még nem oldódik meg semmi. A probléma attól tűnik el, ha foglalkozunk azzal, hogy megoldást találjunk rá. Ez pedig nem puszta élvezet, ehhez szükség van általában moderált közös gondolkodásra, ami feszültségek felszínre kerülésével jár. Szükség van plusz információra. Szükség van új akciótervre (ne adj isten stratégiára) és új megállapodásokra. Ez az akcióterv pedig nem fog magától megvalósítódni – a fejlesztéseknél a hatékonysághoz követésre is kel.

A kiinduló élmény a fejlesztéseknél is lehet a paintballtól a vezetett tréningig bármi, ezt a fejlesztés célja, meg a csoport habitusa szabja meg. Ha tudjuk a fókuszt, mindenből lehet ugyanis tanulni 🙂  A további lépések azonban már átgondoltabb szakmai felügyeletet igényelnek, és gondos folyamattervezést, amibe az utókövetést és a hasznosulást is beleértem. A változásért tenni kell, és nincs az a varázserejű csapatépítés, ami helyettünk megteszi a változáshoz szükséges lépéseket. A fejlesztések elköteleződés és átgondoltság nélkül valóban „csak” csapatépítésként fogják végezni, amiből a puszta élmény marad, de az eredeti cél, a fejlesztés nem valósul meg.

Tréneri szemmel nézve szintén elmondhatom azt, hogy a csapatépítés egy jutalomjáték – hiszen ki ne szeretne egy ünnepet kitalálni és levezetni egy jókedvű csapatnak? Másfelől a fejlesztés meg egy végtelenül izgalmas (és néha erőt próbáló) feladat, ahol a folyamat csapatra szabásában kap határtalan teret a kreativitás.

Én mindkettőt szeretem. A te csapatod mit szeretne?

Csapatépítés vagy (együttműködés) fejlesztés?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.