Teal, avagy a jövő szervezetei – és a magyar valóság

2014-ben Frederic Laloux berobbantotta a szervezetfejlesztési köröket három éves kutatásán alapuló könyvével. A Reinventing organizations eszméi végigsöpörtek a világon, a könyv azóta magyarul is megjelent (A jövő szervezetei: http://reinventingorganizations.hu/). De mitől is annyira forradalmi ez a megközelítés, és mi az a sokat emlegetett Teal?

 

Laloux evolúciós modellje szerint a szervezeteknek többféle működési modellje van, és ezek közül a legmagasabb szintet a teal, vagyis a zöldeskék működés képviseli. Minden egyes működési modellt négyféle területen vizsgál meg a szerző: egyéni és csoportos viszonyulások, valamint a belső tapasztalatok és a külső cselekvések szempontjából. Ebből a négy elemből áll össze egy olyan mátrixrendszer, amiben az alábbi működési modellek jellemzői felrajzolhatók.

 • Vörös: impulzivitás. Egy ilyen rendszer kaotikus körülmények között tud sikeresen működni. Fő értéknek a hatalom tiszteletét és a munkaerő megosztását tekinti. Ragadozó típusú vezetői vannak.

 • Borostyán: konformitás. Hosszú távra képes tervezni és stabil struktúrákat kialakítani. Fő értékei a hosszú távú perspektívában gondolkodás, a stabilitás és a szigorú szabályozottság a folyamatok és a szerepkörök terén is. Autoriter vezetői vannak, akik a szervezetet fentről irányítják.

 • Narancs: eredményesség. A hatékonyság mindenek felett – ha jól megértjük, hogyan működik a gépezet, nagyobb teljesítményt érhetünk el. Legfőbb értéknek az innovációt és megbízhatóságot tekinti, az elismertség pedig mindenkinek tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval az „érdemeitől” függ. Vezetői feladat fókuszúak, célorientáltak és határozottak.

 • Zöld: sokszínűség. Egy ilyen rendszerben az elfogadás, együttműködés és a kommunikáció működteti a dolgokat. Értékközpontú működés jellemzi, az empowermentet és a kulcsszereplőkkel való jó viszony ápolását tekinti fontosnak. A vezetésben – és így a szervezet egészében – a konszenzuskeresés, mások szolgálata, és a kölcsönös részvétel a hangsúlyos.

 • Teal – zöldeskék: evolúciós. A cégre úgy tekint, mint egy valóban élő szervezetre. Elfogadja, hogy a tudatosságnak fejlődési fázisai vannak, és ezen a fejlődési úton mindenki valahol tart. Legfőbb értéknek a környezettel való folyamatos, élő kölcsönhatást, az önmagunkkal való egységet és a teljes önállóságot tekinti. A vezetés feladatai megoszlanak a résztvevők között, ehhez tudatosan alakítják ki és őrzik a bizalmat. A motivációt és a helyes cselekedetek viszonyítási pontját a belső mérték és lelkiismeret adja.

  A teljes könyv olvasása persze árnyalja a képet, de ebből a nagyon gyors vonalakkal felrajzolt vázlatból is kitűnik, hogy a magyar munkahelyi valóság túlnyomó részétől olyan messze áll a teal működés, hogy ahhoz képest a Makó – Jeruzsálem távolság csak egy kényelmes kis kiruccanás a szomszédba.

  Félreértés ne essék, számomra nagyon lelkesítő elgondolások és napi gyakorlatok sorát tartalmazza a teal működés. Ha így tudnánk működni a cégeinkben – ami azt jelenti, hogy magánemberként is ez a helyzet – akkor küszöbön állna a világbéke. A ma cégeinek többsége számára azonban sajnos még az is csak álom, hogy a zöld, sokszínűséget elfogadó működést előtérbe tudja helyezni. Tegye fel a kezét, akinek a munkahelyi környezetében az elfogadás, együttműködés és a kommunikáció működteti a dolgokat. Márpedig ameddig ezt sem tudjuk megvalósítani, addig a teal működésre való átállás csak egy lelkesítő álom.

  Addig olyan kissé ódivatúnak ható modellek gyakorlatba ültetése a fő feladatunk, mint a Senge-féle tanuló szervezet, vagy a HS- féle konstruktív kultúra. És ha már ezzel megvagyunk, akkor jöhet az önmagunkkal való teljes egység és a felelős önmenedzselés egy teljesen lapos szervezetben. Őszintén remélem, hogy még az én életemben eljutunk odáig, hogy a magyar cégek többségében beköszönt a teal.

  Laloux egyik első előadása a témában: ITT (angol nyelvű)  

  A magyar könyvet itt éred el: http://reinventingorganizations.hu/

Teal, avagy a jövő szervezetei – és a magyar valóság
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.